Gikt är den vanligaste inflammatoriska ledsjukdomen som drabbar 1-2% av befolkningen.

Tips & råd

Du kan göra en del själv för att minska risken för nya giktattacker eller i vart fall lindra giktbesvären. Även om en giktattack kan komma plötsligt är det ett symtom på att du under en längre tid sannolikt haft höga värden av urinsyra i blodet. Mycket handlar därför om att på sikt minska urinsyran i blodet. Här följer några råd och tips:

  • Om du har fått urinsyrasänkande läkemedel var noga med att följa läkarens ordination och regelbundet kontrollera din urinsyranivå någon gång per år.
  • Övervikt bidrar till att mer urinsyra bildas i blodet. Om du är överviktig försök minska din vikt, men gör det i långsam takt. En snabb viktminskning kan nämligen utlösa en giktattack.
  • Kontrollera ditt blodtryck och dina blodfetter. Det är vanligare att du får gikt om du har högt blodtryck och/eller höga halter av blodfetter. En ändrad livsföring med motion och sund kost kan bidra till att minska blodtrycket och sänka nivån av blodfetter. Diskutera med din läkare eller sjuksköterska för diet- och motionsråd.
  • Drick måttligt med alkohol och undvik att dricka öl.
  • Håll igen på purinrik mat, så som kött, skaldjur, sill, makrill, fiskrom, ärtor och bönor.
  • Drick 1,5-2 liter vatten per dag. Detta gäller dock inte om du lider av njur- eller hjärtsvikt.
  • Vissa läkemedel minskar utsöndringen av urinsyra i blodet. Prata med din läkare om möjliga alternativ till behandling.
  • Var försiktig med drycker som är sötade med fruktos.

Vad orsakar gikt?

LÄS MER »

Tips & råd

LÄS MER »

Läkemedels-
behandling vid gikt

LÄS MER »

När ska du söka vård?

LÄS MER »

TIPS!

Under pågående giktattack kan du pröva att avlasta leden och lindra smärtan med kylning. Ett tips är att placera en påse med frysta ärtor som lindas in i en ren handduk och hålls mot leden 5-6 minuter.

Vad orsakar gikt?

LÄS MER »

Tips & råd

LÄS MER »

Läkemedels-
behandling vid gikt

LÄS MER »

När ska du söka vård?

LÄS MER »